top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıTraveleroy

VİYANA'DA YENİ YIL

Evde kaldığımız bu zamanlarda geçmiş anılara sığınmak hepimizi rahatlatıyor. Anılarımız veya hayallerimiz olmasa hayatın zor geçeceği hepimiz için bir gerçek. Ben de bugün yaz sıcaklarının bastırdığı bu günlerde soğuk bir kış gününe gittim.Yeni yılda Viyana :) Baharat kokulu günlerimden bahsedip birkaç tavsiye vermek istiyorum sizlere.

Avrupa'da yaşanan yeni yıllar hep dillere destandır. Biz de araştırmalarımızdan etkilendik ve düştük yollara.

Viyana beni müziği, buram buram tarihi, klaslığı ve sadeliği ile etkiledi. Soğuk havaya rağmen sokaklarında gezme isteğini hep içimizde taşıdık. Kafamızı nereye çevirsek çarpıcı yapılar ve eserlerle karşılaşmak tarihin içinde kendinimizi hissetmemizi sağladı.


KONAKLAMA

Viyana'da konaklama için bolca çeşidiniz mevcut. Biz genelde konaklama seçimimizi Booking.com üzerinden gerçekleştiriyoruz.Viyana halka şeklinde bölümlere ayrılmış bir şehir.Şehir merkezi 1 numara ile belirtiliyor. 2 3 4 şeklinde bölgeler belirleniyor. Biz 2 numaralı bölgede Wien Praterstern Bahnhof tren istasyonuna çok yakın olan Hotel Praterstern'de kaldık. Dışı ve içi pek birbiriyle uyuşmayan bu hotelde aslında çok vakit geçirmediğimiz için sadece uyumak ve duş almak amacıyla kullandığımızdan pek yorum yapma hakkımın olduğunu düşünmüyorum açıkçası.Ama soğuk yeni yıl günlerinde sıcak ve konforlu bir uyku sağladığı gerçeğini söylemeden geçemeyeceğim. Kahvaltımızı hotelde yapmak istemedik. Genelde kahvaltı dahil opsiyonlara yönelirdik ama bu sefer bir değişiklik yaptık ve kahvaltı dahil almadık. Bunu yapmakta ki amacımız erkenden kendimizi sokaklara atmak ve Viyana'nın her anının tadını çıkarmak oldu. Bütçe bakımından bizi sarsmaması için bazı günler kahvaltımızı Mc Donald's da  yaptık. Bu tavsiye sayesinde bizce paranızı öğle, akşam yemeklerine veya harika müzelere ayırabilirsiniz.  


VİYANA DEMEK KAHVE ve TATLI DEMEK

Ünlü kafelerindeki şahane tatlıları tatmak, harika kahvelerini yudumlamak herhalde Viyana'ya giden herkesin çok merak ettiği bir tecrübedir. Biz yeni yıl sebebiyle orada bulunduğumuzdan dolayı Viyana'nın meşhur pastaneleri olan Cafe Demel ve Cafe Central önlerinde inanılmaz uzunlukta sıralar vardı.Kış mevsimin vermiş olduğu yakıcı soğuk sebebiyle bu sıraları bekleyi gözümüz almadı maalesef önlerinde bir iki tur atıp geçtik. Bu da demek oluyor ki yolumuz yine Viyana'ya düşücek.



Figlmüller sırası


Viyana'ya gelipte şnitzel yemeden olmazdı tabi. Ünlü FiglMüller şnitzelini yemeden Viyana'dan ayrılmayın. Şnitzel harika fakat yanında gelen patates salatası daha da harika içecek olarakta bir turist olduğum için ünlü Avusturya içeceği almdudler içtim.Bence denemeye değer.Bunun dışında Viyana' da kesinlikle aç kalmazsınız balık restaurantları dönercileri en az bizim kadar çok ve lezzetli.



Figlmüller'in çalışma saatlerine linkten ulaşabilirsiniz.



MOZART'IN ŞEHRİ VİYANA

Eğer bir klasik müzik hayranıysanız yada olmasanız bile mutlaka hepimizin kulağına çalınmış o kıymetli eserlerin yolu hep Viyana'dan geçmiş.Mozart'ı bir anne gibi kucaklayan şehrin her  bir detayında onu görmek mümkün.Hem saygılarını hem de sevgilerini büyük bir minnetle gösteren halk Mozart ruhu her bir detayda yaşatmasını biliyor. Viyana'ya gelmişken klasik müzik dinlemeden gitmek olmaz.Bunun için şehrin en önemli merkezi olan Aziz Stephan Katedrali'nin  önüne gitmeniz yeterli.Katedralin önünde yöresel kıyafetleriyle sizleri klasik müzik biletlerini satmak için bekleyen satıcılarla karşılaşacaksınız.Siz onları aramasanız bile onlar sizi bulacaklar.Sıkı bir pazarlık ile uygun fiyatla güzel, küçük bir klasik müzik dinletsini izleyebilirsiniz.VIP,A(ön) ve B(arka) olarak gruplandırdıkları biletlerden hangisini alırsanız alın bir şey değişmeyecektir.Yani en azından bizim gittiğimiz Wiener Barock Orchester'ın  salonu için kesinlikle büyük bir farklılık hissetmeyeceksinizdir.Birçoğu birbirinin aynısı olan bu salonlar için fikrim böyle tabi daha büyük kapasiteli olanlarını araştırmanızı tavsiye ederim.


Güzel bir dinletiden ve Viyana diyince klasik müzik diyince akla gelen birkaç eseri sizlerle paylaşmak isterim.


  • W.A Mozart - Eine Kleine Nachtmusik

  • W.A Mozart - La cidarem la mano

  • W.A Mozart - Non piu andrai

  • W.A Mozart - Pa pa pa

  • W.A Mozart - Lacrimosa

  • I. Albeniz - Asturias

  • J. Strauß - Wiener Blut

  • J. Strauß - An der schönen blauen Donau

  • Johannes Brahms - Hungarian Dance

  • J. Strauß - Radetzky

Ruhunuzun dinlenmesi dileğiyle :)


Şimdi gelelim Viyana'da neler görelim kısmına ?

Aziz Stephan Katedrali: Şehrin merkezinde bulunan katedrale giriş ücretsiz.Oldukça kalabalık mekanı gezmek için maalesef sakin bir zamanının olacağını pek sanmıyorum.Ama mutlaka görmeniz gerektiğini düşünüyorum.



Viyana Ulusal Doğal Tarih Müzesi ( NHM Viyana): Tek kelime ile özetlemem gerekirse ba-yıl-dım. Bence yolunuz Viyana'ya düşerse programızda birçok yerden daha öne almanızı tavsiye ederim.Canlılar dünyasına ait birçok detayı görebileceğiniz en küçük canlıdan en büyük canlıya kadar pek çok türü görebileceğiniz harika bir müze.Dünyanın birçok yerinde bu tarz müzeler mevcut ben ilk olarak Viyana'da gördüğüm için etkiciliğini uzun bir süre üstümden atamayacağım gibi.Dinazorlardan, bakterilere, minerallerden, ekosisteme kadar birçok detay bu müzede ne kadar zaman ayırırsanız ayırın yine de bu müze için yeterli olmayacaktır.Ama benim tavsiyem bir gün  ayaklarına kara sular inmiş olucak ama harika bir bilgi doyumuna ulaşıp ayrılacaksınız müzeden.Giriş ücretli ücret yıllara göre değişir tabii.Ayrıca içerisinde harika bir kafe var ayaklarınızı dinlendirmek için uğrayabilirsiniz.


NHM Viyana-Avrupa'da yaşayan ilk homosapienslerden birinin üç boyutlu hali.

Linkten müze ile ilgili bilgi edinebilir ve online bilet alabilirsiniz.Biletleri giriştede alabilirsiniz.


Hofburg Sarayı : Avusturya-Macaristan imparatorluğunun birçok kral ve kraliçesine hanedanlık yapmış kışlık sarayıdır.Hemen Viyana'nın merkezinde yer alan saray ihtişamı ile bütün şehri büyülemektedir.Birçok avlusu bulunan sarayda kendinizi kaybetmeniz mümkün.Hangi kapıdan girdim nereden çıkıcam kaygısına düşmeden bence kendinizi Sisi'nin büyülü dünyasına bırakın. Hofburg sarayının içinde milyonlarla ifade edilen sayıda tarih eser görmeniz mümkün.Ayrıca İspanyol Binicilik  Okulu'na da ev sahipliği yapan sarayı her bir detayı sizleri etkileyecektir.


linkten saray ile ilgili güncel bilgileri çalışma saatlerini öğrenebilirsiniz.



Hundertwasser Evi : Friedensreich Hundertwasser şöyle demiştir: "Ressam özgür olmak istediği evler ve mimariler hayal eder ve bunları da gerçekleştirir." Sanırım yapabileceğim en doğru girişi yaptım Hundertwasser Evi için. Birbirinin benzeri olmayan evler binanın terasında bir bahçesi andıran bitkiler. İnsana keşke hepimiz böyle yerlerde yaşasak cümlesini kurdurtuyor resmen.Mutlaka sokağından geçin derim.



Wiener Staatsoper (Viyana Devlet Opera ve Balesi): Hem Avrupa'nın hemde dünyanın göz bebeği olan yapı Avusturya'nın hatta Viyana'nın yıllarca kültür, sanat, müzik başkenti olmasını sağlamış. Mozart'ın Don Giovanni eseriyle 1869'da kapılarına açan bina hala en güzel eserleri sanat severlerle, dünya ile buluşturmaya devam ediyor. Biz yeni yıl zamanında Viyana'da bulunduğumuz için bilet bulamadık tabiki.Ama daha sakin bir zaman diliminde gidersek mutlaka güzel bir eser izlemeyi istiyorum.Size de tavsiye ederim. 


Linke tıklayarak güncel programlarına ulaşabilirsiniz.



Weihnachtsmärkte (Viyana Yeniyıl Pazarları) : Bizim bu seyahatteki asıl amacımız yeni yıla Viyana' da girmekti. Bu yüzden aslında gezdiğimiz yerler biraz sınırlı kaldı. Çünkü şehrin tadını sokaklarında, kafelerinde, sokak lezzetlerinde, sokak eğlencilerinde çıkarmak istedik. Christmas marketler de vaktimizi sıcak şarap içerek, yöresel sokak lezzetlerini deneyerek, sokak eğlencelerine katılarak geçirmek harika bir tecrübe oldu bizim için.O kadar soğuk havada sokaklarda bu kadar çok gezebileceğimi bu kadar çok eğlenebileceğimi düşünmemiştim. Şehrin çeşitli noktalarında kurulan yöresel pazarlarda sıcak şaraplar o yıla özgü tasarlanmış özel kupalar ile servis ediliyor. İlk şarabınızı ve kupanızı aldıktan sonra şarabımızı herhangi bir sıcak şarap satan yerden daha az ücretle tekrar doldurtabiliyoruz. Hatıraları önemseniz benim gibi evinize gelirken 4 faklı kupa tasarımı ile gelebilirsiniz. Sıcak şarabın verdiği sıcaklıkla eğlencenize kaldığınız yerden devam edebilir, yeni yıl heyecanını bekleyebilirsiniz.





Innere Stadt: Viyana şehrinin 1. bölgesine verilen isim 2001 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Sit Alanıdır. Bölgenin her tarafında ünlü markalar harika kafeleri görmeniz ve tabiki her sokağında tarih eserlere rastlamanız mümkün.



Bunun dışında Viyana gez gez bitmez.Benim seyahatim için çizdiğim farklı rota planlarımın ve havanın aşırı soğuk olması nedeniyle bazı yerleri ikinci Viyana seyahatime bıraktım.Ama bu yerleri başlıklar halinde sizlerle paylaşmak isterim.


28 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

SALZBURG

Traveleroy

Seyahat  Gezi  Kültür

©2020, TravelO tarafından Wix.com ile kurulmuştur.

bottom of page